Dacă aveți o pagină de Facebook, probabil că ați încercat deja să promovați o postare, așa cum platforma v-a sugerat să faceți de 1 mie de ori până acum. Este cea mai ușoară modalitate de a face reclame pe Facebook. Iar dacă ar fi să catalogăm cele două instrumente pe care platforma ni le oferă, atunci am putea spune că Promovarea postări este varianta pentru începători, iar reclamele în Ads Manager reprezintă varianta pentru profesioniști.
De ce spun acest lucru?
Pentru că platforma Ads Manager îți oferă opțiuni mai avansate și dacă sunt setate corespunzător, aceste reclame sunt și mult mai performante.
Avantajele și dezavantajele promovări unei postări:
Este o variantă bună dacă ești la începutul afacerii, dacă deții o afacere locală. Nu îți recomand să folosești doar acestă opțiune dacă ai o afacere de eCommerce și vei înțelege la finalul textului de ce afirm acest lucru.
De exemplu: ți-ai creat recent pagina afaceri tale pe Facebook. Ți-ai invitat prietenii și ai câțiva urmăritori, însă postările tale nu adună vizualizări și nici interacțiuni. Iar Facebook te încurajează să promovezi postarea în schimbul unei sume mici de bani pentru a obține ceea ce îți dorești. Prin urmare, decizi să faci acest lucru și încep să apară rezultate mai bune.
Felicitări! Este un lucru bun să investești în promovarea afacerii tale, însă nu trebuie să te oprești aici. Acesta este doar începutul, iar cu ajutorul reclamelor poți ajunge mult mai departe.
Promovarea postărilor tinde să îmbunătățească valorile de implicare în rețelele sociale ale brandului tău și prezența socială generală.
Deoarece postările apar și în pagina ta, acestea pot fi distribuite organic de către oricine. Acest tip de interacțiune ajută la obținerea unei încrederi mai mari între brand și client.
Deși, chiar dacă ai un anumit control asupra audiențelor, majoritatea audienței poate fi compusă din clienți pre-existenți, iar acest lucru va încuraja ca aceștia să interacționeze cu postarea, însă nu va atrage clienți noi. Din păcate, aici nu ai opțiunea să diferențiezi publicul rece (oameni care nu au mai cumpărat de la tine, dar nici nu au interacționat cu pagina) de publicul cald (persoane care au interacționat cu tine), dar nici să excluzi clienții existenți.
Atunci când promovezi o postarea, acesta va apărea în Noutățile (News Feed-ul) utilizatorilor pe Facebook sau în Noutățile de pe Instagram. În schimb, reclamele din Ads Manager, se afișează in diverse locuri, fie la alegerea ta, fie automat în funcție de algoritmul Facebook. Variantele ar fi: pe desktop în coloana din dreapta, în Messenger, în Instagram Stories, Facebook Stories sau Messenger Stories, Instant Articles sau Audience Network. Prin urmare, există mai multe locuri unde îți poți afișa reclama, ceea ce înseamnă că ai mai multe posibilități ca publicul tău țintă să îți vadă reclama.
În ceea ce privește obiectivele reclamelor, avem și aici o diferență semnificativă. Pentru Boost post avem posibilitatea de a alege dintre 5 obiective, iar în Ads Manager avem 11 obiective din care putem alege. Este foarte important să alegem obiectivul potrivit pentru că în funcție de acest obiectiv Facebook decide cui arată reclamele tale, ținând cont de comportamentul digital al utilizatorilor. În imaginea de mai jos puteți observa mult mai bine diferențele.

Principalele avantaje ale reclamelor în Ads Manager:
În primul rând, oferă soluții de personalizare mai avansate, există mai multe obiective de publicitate și poți să folosești opțiuni de țintire avansată, pentru a crea tipuri de audiențe suprapuse, audiențe asemănătoare și multe altele.
În ceea ce privește reclamele, avem aici o opțiune nouă și foarte îndrăgită de clienți pentru că este mai interactivă decât o singură imagine. Acestea se numesc reclame de tip carusel și sigur le-ați mai văzut pe Facebook si ați glisat în stânga pentru a vedea mai multe imagini. Acestea sunt foarte populare și puteți realiza un carusel inclusiv cu video sau o combinație între imagini si video. De asemenea, dacă vindeți online diferite produse, aveți opțiunea de a crea un catalog cu acele produse pe Facebook și ulterior să creați așa numitele reclame dinamice, care oferă utilizatorilor o experiență unică. Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul nostru precedent: „Cum realizăm un catalog de produse pe Facebook pentru reclame mai eficiente ?„

Targetare avansată
Ceea ce face ca platforma Ads manager să fie mult mai performantă, este în principal, targetarea avansată. Prin promovarea unei postări poți targeta audiența doar în funcție de date demografice și interese. În Ads Manager avem încă 2 tipuri de audiențe: audiențe personalizate și audiențele asemănătoare.
Prin urmare, cu ajutorul audiențelor personalizate, poți crea o audiență caldă, formată din persoanele care au interacționat cu pagina ta, persoanele care au intrat pe website-ul tău sau au văzut un videoclip postat de tine. Iar aici, dacă au un magazin online poți exclude persoanele care deja au cumpărat de la tine. Mai ai posibilitatea să realizezi o campanie de fidelizare, doar pentru clienții tăi, targetezi doar persoanele care au cumpărat de la tine si le arăți o ofertă promoțională. La acest capitol te poți „juca„ cu audiențele și să încerci diferite combinații pentru că din acest motiv se numesc audiențe personalizate.
De asemenea, mai avem și audiențele asemănătoare, care sunt o bună sursă de a găsi clienți noi. Facebook ne oferă acestă soluție inedită prin care, cu ajutorul audiențelor personalizate putem crea o nouă bază de clienți asemănători. Prin urmare, Facebook identifică persoane asemănătoare, în funcție de comportamentul digital al acestora și le arată reclamele tale. De exemplu: avem o audiență personalizată în care am cuprins toți vizitatorii de pe website din ultimele 30 de zile, realizăm o audiență asemănătoare cu aceștia si Facebook va găsi utilizatori similari. Trebuie doar să îi dai o bază de date cu oameni care te interesează.

Având la dispoziție toate aceste opțiuni, poți trece clienții printr-o pâlnie de vânzare.
De exemplu: publicului rece (persoanele care nu au interacționat cu afacerea ta) le poți arăta diferite materiale publicitare: imagini, video sau chiar un carusel de imagini. O alta audiență rece o poți crea prin opțiunea de audiență asemănătoare, astfel Facebook poate să îți găsească persoane asemănătoare cu persoanele care au interacționat cu pagina ta sau cu persoanele care au intrat pe website. In următorul pas, pentru audiențele calde (persoanele care au intrat pe site, s-au uitat la un video sau au interacționat cu pagina ta, în ultimele 30 pana la 180 de zile) poți arăta un alt set de reclame, pentru a-i convinge să acționeze în favoarea ta. Acest lucru este foarte important, pentru că în medie o persoana are nevoie sa vadă reclamele tale de 6 ori înainte de a acționa.
În concluzie, putem observa că promovarea postării este o metodă bună pentru început, dacă dorești interacțiuni cu postarea. Însă, pe termen lung, reclamele în Ads Manager sunt mult mai avansate, mai performante și dacă sunt folosite corespunzător, au un impact mare in creșterea afacerii și în atingerea obiectivelor de business.
Suntem aici sa îți ușurăm munca și să îți aducem cele mai bune rezultate. Putem începe printr-o ședință de consultanță gratuită, unde o să ne cunoaștem mai bine și o să stabilim împreună drumul tău spre gloria în social media.